Home / NIEUWS / Oud dilemma: OZB omhoog en subsidies omlaag, of herindelen?

Oud dilemma: OZB omhoog en subsidies omlaag, of herindelen?

Vorig jaar in september was het al bekend: de regiegemeente kost handenvol geld (lees dit hier nog eens na). Destijds werd een schatting van 18 procent OZB verhoging berekend door raadslid Van der Bijl. Kiezen voor regiegemeente betekende ook in 2019 al automatisch kiezen voor grotere OZB verhoging. Fusie of herindeling kost daarentegen enkele miljoenen minder.
Desondanks koos de coalitie toen op voorstel van college voor onderzoek om te komen tot vorming van een regiegemeente.

En nu bijna een jaar later, vlak voor de handtekeningen daarvoor gezet moeten worden, komt het college toch met dezelfde conclusie en toekomstige keuze voor de raad: herindelen, of regiegemeente. Met nu inderdaad de officiële bevestiging met financiële onderbouwing dat de regiegemeente de komende jaren twee miljoen meer kost. Te betalen door de burgers via extreme bezuinigingen en lastenverhogingen.

Diverse vragen kunnen worden gesteld:

Was het college en de coalitie destijd blind voor de argumenten van vorig jaar? Is dat gebrek aan financieel inzicht en professionaliteit? Of te veel vertrouwen in de wethouder?
Wat gaat de coalitie doen als de raad weer voor dit dilemma gesteld wordt? De rug recht houden en net als vorig jaar kiezen voor regiegemeente met bijbehorende grote kosten voor de burger? Je kunt het echt geen “voortschrijdend inzicht” noemen als men nu anders stemt dan vorig jaar, omdat de extra kosten en lastenverhoging toen ook al duidelijk waren. Het is in dat geval eerder een gebrek aan inzicht dat geleid heeft tot honderduizenden euro’s aan kosten voor onnodige onderzoeksrapporten!
Wie neemt daar de politieke verantwoordelijkheid voor?

Er wordt wel eens de vraag gesteld waar die grote lastendruk in Meerssen voor nodig is. Het antwoord is geen lokaal probleem. Kleine gemeenten kunnen de kosten simpelweg niet meer opbrengen. Meerssen kan dus niet meer zelfstandig blijven. Daarom is er geen alternatief voor fusie of herindeling, waarbij dit voor FOCUS niet automatisch opgaan in Maastricht betekent; samenvoeging met omliggende kleinere gemeenten is ook mogelijk.
De optie regiegemeente biedt slechts een schijnzelfstandigheid, die vooral het bestuur (burgemeester, college, raad, met een handvol ambtenaren) in stand houdt tegen aanzienlijke kosten.
De ultieme vraag is of de burgers nog wel bereid zijn om zo’n hoge kosten te betalen voor minieme kwaliteit en service…