Home / NIEUWS / Eendagsvliegje…

Eendagsvliegje…

Hoe tegenstrijdig kan het zijn in Meerssen.
Enorme tekorten op de begroting. Bezuinigingen op personeel met sluiting van het KCC op vrijdag. Grote bezuinigingen te verwachten op de uitgaven voor zorg, subsidies en accommodaties. En miljoenen kosten in het vooruitzicht voor wat betreft de regiegemeente.
Maar… er is geld voor de Binckbank tour. En ondanks het personeelstekort en hoge ziekteverzuim zijn er blijkbaar toch 100 uur aan inzet van ambtenaren mogelijk.
Toegegeven, het geld komt uit een economisch potje. Maar uiteindelijk heeft de burger het via zijn belastingbijdrage wel in dat potje kunnen stoppen.
De gemeente Sittard heeft tenminste verstandige wethouders. Die moeten ook bezuinigen en doen daarom niet mee met de Binckbank tour.

FOCUS is niet tegen evenementen in het algemeen, maar het geld gaat vooral naar de organisatie, en niet naar onze burgers en ondernemers. Zo hoeft de organisator volgens de overeenkomst geen kosten voor vergunningen te betalen. En de organisator heeft het “exclusieve recht op publiekscatering”. Zijn de ondernemers daar blij mee?

BRUG-M zei ooit naar aanleiding van Bureau Streetwise: we gaan geen geld meer uitgeven als we niet weten wat het oplevert. Handige uitspraak. Maar in de praktijk?
Wat levert de organisatie van een startetappe op? Wat krijgen de burgers en ondernemers ervoor terug?
Een economische impuls? Kunt u zich de startetappeplaatsen van de vorige Binckbank tour herinneren? Was u toen zo overdonderd door al dat moois en alle reclame op tv en kranten dat u dacht: daar wil ik naar toe?
Het is een eendagsevenement voor Meerssen. De ondernemers op de markt hebben het die vrijdag wat drukker. Maar daarna? Is Meerssen dan van de economische problemen af en een toeristische trekpleister geworden voor Nederland en België? Ik denk het niet.

Maar er is ook een andere kant van de medaille. De Burgemeester mag een toespraak houden en het college mag op het presentatie podium staan. Enkele seconden lang zal de basiliek op tv te zien zijn, als het meezit tenminste, want de rechtstreekse uitzending laat alleen de finale van de koers zien. En ondernemers mogen 8 reclame banners regelen. Oh ja, niet vergeten: de gemeente mag wat volgauto’s laten meerijden. Is wel leuk zo’n ritje in de rennerskaravaan voor onze gemeentelijke top en genodigde VIPs.
En de wielerliefhebbers zullen de markt laten volstromen. Tenminste, als er plek is en parkeerplaatsen. Voor het VIP arrangement met de beste plekken zul je trouwens 70 Euro moeten neertellen. Maar goed, de gemeente krijgt er dertig gratis voor de VIP brunch en kan zelfs met korting 40 Euro neertellen voor een VIP-kaartje en doorverkopen met winst. Hopelijk is dit inclusief de vlaai die ze zelf betaald hebben. Voor dat geld mag je dan wel weer kennis maken met de renners, hoewel die niet echt tot de top behoren als ik het deelnemersveld bekijk..

Of het nu 25000 Euro kost, 35000 of 45000…. Het geld en dit evenement zijn als een eendagsvliegje: zo heb je het en zo is het weg. Wat had u met dat geld gedaan om Meerssen wat positiever in het nieuws te brengen? Alle echte minima 100 Euro geven? Dat was ook uiteindelijk bij onze ondernemers terechtgekomen! Dàt was nieuws geweest wat eruit sprong, in plaats van een regeltje in een artikeltje in het sportkatern. En al die 250 lunchpaketten die de gemeente volgens het “lastenboek” moet laten maken voor de volgerskaravaan? En de 200 gemengde broodjes? Dàt was wel leuk geweest voor de mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn!
Heeft u nog nog andere ideeën om dat geld beter te besteden? Wellicht kan de raad er komende donderdag rekening mee houden. Maar als we het bericht van de organisator in de krant moeten geloven dan hoeven alleen nog maar puntjes op de i gezet te worden. Vreemd is dat. Is er soms in achterkamertjes al wat geregeld?