Home / NIEUWS / Agnesplein Bunde: trekpleister of leegstand?

Agnesplein Bunde: trekpleister of leegstand?

Met de komst van Jan Linders aan het Agnesplein wordt gehoopt dat het centrum Bunde een stimulans voor ondernemers vormt om daar winkels te vestigen. Meer winkelend publiek betekent immers meer potentiële klanten. Tevens is het buurtnetwerk Bunde in gesprek met de gemeente om het plein om te vormen tot een ontmoetingsplek. Je zou zeggen dat dit kansen genoeg biedt voor Bunde om het centrum een opknapbeurt te geven. Maar ja, zo eenvoudig ligt het niet.
Enkele weken geleden ging het gerucht dat drogisterij Trekpleister interesse had om zich in een leegstaand winkelpand te vestigen. Dat gerucht was juist. Om exploitatie winstgevend te maken moet echter behoorlijk aangebouwd worden aan de achterkant van het pand. De bouwregels verhinderen echter een te grote aanbouw en dus werd het principeverzoek door de gemeente afgewezen. Regels zijn regels, uiteraard, maar wat een kans voor Bunde blijft hier onbenut! Het college zou hier gretig op moeten inhaken en er bij wijze van spreken alles voor moeten doen om deze vestiging mogelijk maken.

Er staan trouwens zoveel panden leeg rondom het Agnesplein dat je je moet afvragen of het voor kleine winkels wel rendabel is. Kunnen daarom de bouwregels niet aangepast worden, of zijn er anderszins uitzonderingen mogelijk om Trekpleister naar Bunde te halen? Wij vragen ons dat af.

Daarom hebben we hierover een brief aan het College van B&W geschreven om te vragen of in dit geval echt wel alle mogelijkheden benut zijn. Want voor Meerssen centrum komt er wel een plan om leegstand tegen te gaan. Zelfs met een kleine financiële tegemoetkoming voor ondernemers. Maar voor Bunde…
De afwijzing van het principeverzoek lijkt niet de faciliterende rol van de gemeente weer te geven die je mag verwachten. Jaren geleden is daarvoor immers al het “Ja, tenzij…” principe afgesproken. Nu lijkt het eerder een “Nee, want…” beslissing door de gemeente, die ten koste kan gaan van de leefbaarheid rondom het Agnesplein.

De naam zegt het eigenlijk al: “Trekpleister” kan echt wel een trekpleister zijn voor winkelend publiek en dus vestiging van andere ondernemers in Bunde.

Lees hier onze Artikel 40 vragen Trekpleister in Bunde